Δρ. Γεροδήμος Βασίλης

Επίκουρος Καθηγητής - Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δρ. Γεροδήμος Βασίλης
Καθηγητής - Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Παν. Θεσσαλίας

 

Ο Βασίλης Γεροδήμος είναι Καθηγητής Προπονητικής του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε το πτυχίο του (1994) και το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD, 2002).
Από το 1999 έως το 2003 δίδαξε μαθήματα (ΠΔ 407/80) σχετικά με την προπονητική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2003 έως σήμερα διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων άσκησης και προπόνησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Έχει γράψει έντεκα (11) βιβλία-κεφάλαια βιβλίων, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 120 μελέτες σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 74 μελέτες σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά σχετικές με τη φυσική κατάσταση, τις αθλοπαιδιές, την αξιολόγηση και την υγεία με περισσότερες από 1.300 ετεροαναφορές σχετικά με το έργο του στη διεθνή βιβλιογραφία.
Επίσης, έχει καθοδηγήσει επιστημονικά 8 ερευνητικά προγράμματα (ύψος χρηματοδοτήσεων >1.000.000€) και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 17 ως επιστημονικός συνεργάτης. Είναι κριτής σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά.Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης για την προαγωγή της υγείας, στην αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης στο μαζικό και αγωνιστικό αθλητισμό, στις επιδράσεις της άσκησης με δόνηση στον ανθρώπινο οργανισμό και στην ισοκινητική και ισομετρική αξιολόγηση.
Τέλος είναι έμπειρος προπονητής φυσικής κατάστασης και έχει εργαστεί σε πολλές ομάδες καλαθοσφαίρισης υψηλού επιπέδου (Α1 κατηγορία) στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

  • Προγράμματα άσκησης και ευεξίας στον χώρο εργασίας.
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης για την προαγωγή της υγείας.
  • Μυικές προσαρμογές κατά την άσκηση.
  • Αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης στο μαζικό και αγωνιστικό αθλητισμό.
  • Άσκηση με δόνηση.
  • Ισοκινητική αξιολόγηση.
  • Ισομετρική αξιολόγηση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

  • Gerodimos, V., Karatrantou, K., et al. (2017). "Static and dynamic handgrip strength endurance: Test-retest reproducibility". J Hand Surg Am Vol, 42:175-184.
  • Karatrantou, K., Gerodimos, V., et al. (2017). "Health-promoting effects of serial vs. integrated combined strength and aerobic training". Int J Sports Med, 38:55-64.
  • Dipla, K., Kousoula, D., et al. (2016). "Exaggerated haemodynamic and neural responses to involuntary contractions induced by whole-body vibration in normotensive obese versus lean women". Exper Physiol, 101:717-730.
English (UK)

Exercise for Health

Η ιστοσελίδα exerciseforhealth στοχεύει στην προώθηση της άσκησης ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρονίων παθήσεων.

Logo exerciseforhealth

www.exerciseforhealth.gr

HealthyKids

Η ιστοσελίδα healthykids στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα σχετικά με τη σημασία της άσκησης και της διατροφής στην υγεία μας.

healthy

Traininglab

Η επίσημη ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Προπονητικής του Κέντρου Ερευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

logo Εικόνα1